Начало Форуми Дискусии Атентатът в Ню Йорк Отговори на: Атентатът в Ню Йорк

#353

Най-накрая намирам време да седна и да напиша и моето мнение по темата…

Юли 2016г., Ница
Декември 2016 г., Берлин
Март 2017 г., Лондон
Април 2017 г., Стокхолм
Юни 2017 г., отново Лондон (2 атентата, като вторият беше срещу мюсюлмани)
Август 2017 г., Барселона
Октомври 2017 г., Ню Йорк
Актът в Ню Йорк за момента е последният от поредицата терористични атаки в последните няколко години, който (както всички останали) напълно постига целта си, а именно да остави много жертви след себе си и да всее ужас в световен мащаб. Прави впечатление, че газенето на хора се превръща в “мода”, може би защото е най-лесно, най-достъпно и не изисква особена подготовка, планиране и ресурс, а в същото време е доста трудно да се предвиди и спре преди да бъде осъществено. Реално погледнато всеки “врътнал човек”, който може да се сдобие с ППС, може да извърши подобно деяние. Такива действия са присъщи на хора с ментални и дълбоки психологически проблеми. Факт е, че повечето от изброените по-горе събития са извършени от мюсюлмани, водещи физическа борба (“малък джихад”) с враговете на исляма, независимо дали те реално са част от ИДИЛ или просто се саморадикализират, откривайки в техните идеи своята същност. Въпреки че “бойците” от ИДИЛ се смятат за “бойци за свобода”, те действително не са такива, защото самият ислям отрича тази крайно садистична степен на “джихад”.
Някои веднага ще кажат, че днешните джихадисти са като кръстоносците от Средновековието – борят се за налагането на вярата сред неверниците… Аз не мисля, че има място за сравнявнение на две епохи с десет века разлика – нали хората се учат от грешките си или от тези на предшествениците си?! В XXI в. не можем да говорим за съвременно общество, ако то оповава политиката си на религията и то до фанатична степен.
В заключение бих казала, че всеки един подобен акт трябва да се осъжда строго, независимо от религията и идеите, които изповядва терористът, а неговото убийството не е достатъчно строго наказание.