Начало Форуми Дискусии Движението “Талибан” и “Ислямска държава”

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)
 • Автор
  Публикации
 • #2860
  Петър Маринов
  Модератор

  https://novavest.bg/2022/11/02/%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d1%83%d0%bb-%d1%82%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d1%81%d1%83%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b5-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR0ckBzcD449iRAZinftulVFQGuAbbCMZt5USz04_TmcLF36IjXtuKsOhu0

  В столицата на Афганистан, както и в редица провинции бяха извършени редица атентати, въоръжени нападения и престрелки, чиито жертви станаха както поддръжници на талибаните, така и цивилни граждани. Ислямска държава в Хорасан – разклонение на терористичната организация „Ислямска държава“, пое отговорност за много от саботажите.
  Може ли да се каже, че е налице противоборство между движението ‘Талибан” и “Ислямска държава” и на какви са причините.
  Как доскорошните съюзници се превърнаха в противници?

  #2919
  Анна Нанкина
  Участник

  Първо проверих от къде е публикацията. Редакция “Нова вест” публикува новини от България и света. Поне така се е самоопределила. Направи ми впечатление употребата на изразите– “радикално движение Талибан” и “терористична организация Ислямска държава”. Кое определение ще приспи бдителността ни? Разбира се, това на радикалното движение. Създава ни усещане за справедлива кауза, борба за справедливост. Докато като прочетем терористична организация, веднага знаем, че тези са “лошите”. Изглежда разумно да се опитват т.нар.”лошите” да премахнат дори чисто физически тези, които са се сдобили с ореола на “по– справедливите”. Според мен става борба за влияние върху симпатизантите на двете групировки, за спечелване на техните “умове и сърца”, къде чрез вменяване на престиж, къде чрез внушаване на страх за физическата им безопасност. Понеже ресурсът е ограничен, като е разпръснат между двете групировки, става по–слаб и неефективен. Става дума за затягане на редиците. Посланието е “Ние сме по–мощни. Вижте какво можем. Другите са слабаци.” Целта е през внушаването на страх– като последовател на Талибан те грози смърт, както тази на убитите нещастници, или през посланието да се присъединиш към по–силната, мощна и безскрупулна организация, тази, която не се смущава да използва сила, бомба и смърт, за да се докаже, като символ на престиж. Голяма част от атентатите са срещу единоверци, “своите”. Така, че обикновеният ислямист трябва да направи “умен” избор коя организация да предпочете. Голямото послание е, че не можеш да останеш неутрален. Трябва да избереш, за да останеш жив. Друг е въпросът, че изборът е предизвестена смърт. Лично мнение, не ангажирам никоя институция с него.

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.