Начало Форуми Дискусии Дискусия: Какво се случи вчера в Сирия? Кой стреля и къде попаднаха изстрелите?

Преглеждане на 4 съобщения - от 1 до 4 (от всички 4)
  • Автор
    Публикации
    Петър Маринов
    Модератор

Колеги предлагам да се опитаме да анализираме ситуацията в Сирия. Според мен има няколко аспекта:
    1. Геополитически.
    2. Стратегически.
    3. Правен.
    4. ХУманитарен.

В мен възникват и още няколко въпроса:
    КОй всъщност дръпна спусъка?
    За кого бяха предназначени ударите?
    Постигнаха ли целта си ?

В контекста на последния въпрос, като офицер от ПВО, не може да не ми направи впечатлени “високата” успеваемост на въздушните удари под 10%.

Петър Маринов
    Модератор

Комплексите за ПВО от Сирийската ПВО са свалили 71 от запуснатите 103 крилати ракети на САЩ и Англия! Французите са наблюдавали от близо този резултат-70% ефективност на ПВО съставена от ЗРК “С-200”; “С-125”; “Бук”; “Квадрат”(според мен тук став дума за комплекса КУБ) и “Оса”! Очаква се доставянето на “С-300”, което значително ще доближи резулата до 100%! Защо ли не е използвана пилотируема авиация за нанасяне на ударите, с влизане в зоната на сирийската ПВО, или още няма памперси за пилоти, след като свършиха тези за моряците на “Доналд Кук?!!!

Стойко Гюров
    Участник

Най- много още едно ракетно нападение да има и ще спрат с тази операция американците. Всичко според мен е да си покажем мускулите и да се покаже,че детето е разсърдено. Предполагам,че ще има някакъв отговор от страна на руснаците и техните съюзници в лицето на Китай, който отговор ще е доста различен от това което очакват американците и ние тука в Европа.

Петър Маринов
    Модератор

Опитайте да направите анализ, съобразно основните белези, класифициращи едно насилие като тероризъм:
    1. Политическа мотивация
    2. Публичност
    3. Безразборно насилие

Преглеждане на 4 съобщения - от 1 до 4 (от всички 4)
  • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.