Начало Форуми Дискусии Мъж намушка с нож двама души във Франция

Преглеждане на 10 съобщения - от 1 до 10 (от всички 10)
 • Автор
  Публикации
 • #1697
  Петър Маринов
  Модератор

  Колеги очаквам от всички Вашият кратък анализ, относно поредната проява на насилие на публично място във Франция?
  Какви са фактите според раличните информационни източници?
  Може ли със сигурност да смятаме, че това е терористичен акт и защо?
  Какви тенденции за сигурността очертава според Вас това събитие?

  Моля публикувайте Вашите мнения във форума.

  #1699

  Западните медии много внимателно описват случая – “мъж, търсещ убежище от судански произход, намушка 6 души и уби двама от тях”. Загатва се за евентуален терористичен мотив, но все още не се потвърждава, а само се споменава, че антитерористичните им екипи следят ситуацията. Възможно е да избягват всяване на допълнително паника предвид цялата ситуация с пандемията в следствие на коронавируса.
  Съществува голяма вероятност деянието да е терористичен акт, тъй като жертвите са случайно подбрани, а метода и способа на извършване съвпада с други подобни атаки в ЕС. Според някои източници извършителят е извикал “Аллах е велик!” преди началото на действията си, което допълнително затвърждава терористичния мотив. Извършителят принадлежи към мюсюлманското вероизповедание, идва от рискова държава и е много вероятно да е радикализиран при пристигането си в страната от местна клетка на някоя терористична организация.
  Събитието очертава тенденции за допълнително затягане на мерките – възможно е към настоящите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса да се добавят и допълнителни проверки за местожителство, произход, цел на пребиваване и др. Освен полицията, контрол може да осъществяват и военни отряди, които освен за следене на обществения ред и спазване на карантината, да са в готовност за реагиране или пресичане на терористични атаки,

  #1700
  Стойко Гюров
  Участник

  Не би трябвало, всеки които е извикал „Аллах е велик!“ да се причислява към групата на радикализирани. Всички пристигащи бежанци са от рискови групи държави, но това не ги прави веднага терористи. Това са хора с ниска култура и образование, които реагиат първично при сблъсък с трудности. Те очакват и са настоени,че държавата в която се намират им е длъжна. В така съдалата се ситуация в близко бъдеще ще се засилят подобни случай в страни, като Германия, Испания, Италия, Белгия и т.н, поради факта, че ЕС влиза в голяма икономическа криза и местните правителства ще мислят повече за собсвените си граждани. В бъдеще би трябвало да се засили е десния екстермизъм. ЕС не го очаква нищо добро, защото политиката му до момента показваше либералност към емигрантите, които тепърва ще се чудят какво да ги правят…….

  #1701

  Колега, не всеки, който извика “Аллах е велик!” или е бежанец, или е дошъл от рискова държава е терорист, но като включиш факта, че започва да напада безразборно хора и да убива, тогава нещата се променят. Ти сам каза, че те се чувстват сякаш държавата им е длъжна, т.е. ако искат да породят ефект от типа на “вижте ме, аз съм тук и искам държавата да се грижи за мен и да ми дава всичко, в противен случай ще коля и беся”, тогава се включва и политическия аспект, който е основна част от терористичната дейност. За политиката на ЕС към бежанците или по-точно икономическите мигранти съм съгласен с теб. Също и за крайнодесния екстремизъм.

  #1702
  Elena Вълчева
  Участник

  Да се даде значение на тероризма и смисъл на извършените деяния винаги е било сложна задача. Медиите преситиха пространството със случаи, винаги етикирани като терористични, а какви са критериите, за да разбираме една ситуация като такава? Не е тайна, че гръмките заглавия грабват вниманието ни, подтикват ни да се запознаем повече и с течение на информацията, имаме заключителния цитат за терористичен акт и неусетно усещаме чувство за държавна намеса и как нещата са ‘под контрол’. Все пак виновникът е заловен и то докато се моли на арабски, намерени са доказателства за религиозни текстове, Аллах акбар е задължителен елемент. Първо, не трябва ли един терористичен акт да има основни елементи като мотив, намерения и ефект, а тук ние разполагаме само със следствието да създадеш напрежение сред населението.Не се вижда влияние за дестабилизация, за подкрепа на различни (идеологически, религиозни, политически) цели. Обаче, имаме факторът за произволност. Дали говорим за терористичен акт или за инсцениране на такъв, повлиян от личностно недоволство или безизходност, дори невменяемост?
  Информацията в медиите е противоречива какво е естеството на ситуацията.
  Тероризмът стана пре-използвано понятие и накрая ще отмие значението си. А да се приеме като често повтаряемо събитие, ще доведе до безпомощност сред населението и повсеместен страх. Не трябва да се използва като нарицателно, че ситуацията се държи под контрол.
  Смятам, че не трябва да се категоризира събитие, преди да са преразгледани фактите, но това задължително не трябва да спира анти-терористичните екипи от разследване по случая и проследяване на нишката.
  Заключително разполагаме с факти като: произволност, религиозни възклицания, създаване на напрежение и неяснота дали ще е повтаряемо събитие, или единичен акт. Съгласявам се, че може да е частично инсцениран терористичен акт. Не се съгласявам да се категоризира като такъв, преди да се провери менталното състояние на нападателя.

  #1703
  Elena Вълчева
  Участник

  Дефинирането трябва да бъде обхватно дотолкова, до колкото да се гарантира адекватна защита на хората, но толкова прецизно, че да не повлиява върху менталното състояние на населението и свободата му.
  Изпитвам известно объркване, дали трябва такбира/величаенето “Аллаху акбар” да се приема като религиозна цел,превърна ли се то в печата за съвременния терорист или медиите и грешните разбирания създадоха свят, в който един насилствен акт и две думи да са средството за джихадски подвиг и място в Рая.

  #1704

  Колеги, съгласен съм с всичко написано до тук, но защо не разгледаме случая през призмата на криминологията (и едно малко пояснение за колегите, които не са запознати с науката Криминология-Криминологията е научното изследване на природата, обхвата, причините и контрола на криминалното поведение. Криминологичното изследване включва разпространението и формите на престъплението, както и причините и следствията. Това още включва социалното и правителствено регулиране и реакции на престъплението. Криминологията е интердисциплинарно поле на поведенческите науки, с насоченост особено в социологията и психологията, както и в правото и правните норми. Криминология е също така този дял от социалните науки, който се занимава с изучаването на престъплението в неговите индивидуални и обществени прояви) .
  Можем ли да се съгласим, че въпросният мигрант от Судан просто е изпаднал в депресия и в моментна лудост излязъл е на улицата взел е един нож от близката месарница и е започнал да коли наред, това не е ли ,и чисто просто феноменът на “западното общество” МАСОВ УБИЕЦ, доста често срещано явление в САЩ, Япония, Великобритания и прочие? Или понеже трябва да се подържа високия тираж и рейтинг на медиите щом е мигрант и мисюлманин значи е ТЕРОРИСТ!
  И в заключение още се чудя на тези западняци, защото това е поредният случай, как така нямат толкова един мъж с винкел или сопа в ръка и да го обезвреди преди да направи поредния зулум, с месарски нож…. 🙂

  #1705

  Според мен преекспонирането с психическо заболяване е по-голямо от това с тероризъм. Естествено, това е с цел избягване на всяване на паника и масова психоза, но пък е неглижиране на проблема. Сами знаете, че ИДИЛ има много спящи клетки и не е спирала дейността си в ЕС, въпреки пораженията, които понесе в Близкия Изток. Терористите не винаги са организирани и извършващи координирани атаки. Да не забравяме, че има много такива, които се саморадикализират и извършват самостоятелни атентати в стил “вълк единак”. Не знам, дали е живял достатъчно дълго в Запада, че да прихване западния тип депресия, който има повече връзка с натиска за изява, изпъкване и самодоказване, което има връзка с материализма и ниското самочувствие, но тук влизаме в едни други психологически и философски теми. Ще видим каква версия ще изложат в доклада си френските прокурори и следователи.

  #1706
  Мария Пенчева
  Участник

  Четейки за случилото се ми прави впечатление изключителната жестокост, с която са извършените убийствата. На лице са основни характеритики на тероризма, а именно тази показност и жестокост, случайност в подбора на жертвите и религиозна обосновка (“Аллах е Велик!”). 33 годишния извършител е арестуван на място, като ако разбирам правилно не е правил опити да избяга. На мястото където към момента е пребивавал са намерени писания на силно религиозна тематика, а негов познат е съшо арестуван във връзка с атаката. Мисля, че имаме обективно основание да говорим за терористичен акт, а както беше споменал някой малко по-нагоре във форума – има прилика с подобни атаки из Европа характеризирани като тероризъм.

  Смятам, че ЕС тепърва ще се сблъска с доста сериозни предизвикателства що се отнася до бежанската вълна. За миналата година Франция е с рекорден брой приети бежанци повечето от които с отхвърлени кандидатствания за убежище в други Евпропейски държави. С недостига на място тези хора да бъдат настанени, част от тях към момента обитават изоставени сгради. Държавите част от ЕС също така нямат ефикасни програми за интеграция и дерадикализация на пристигащите от рисковите държави, което също представлява проблем, тъй като отлъчването им от обществото може само да доведе до засилване на крайните им възгледи или придобиването на такива.
  За съжаление все по често наблюдаваме подобни атаки в Европа и тяхната непредвидимост ги прави почти непосилни за предотвратяване.

  #1708
  Радина Станева
  Участник

  На мен тези „факти” не са ми достатъчни, за да стигам до крайни заключения. Дори източника на новината да е такъв, на който по принцип можем да се доверим, не трябва да забравяме, че журналистите биват наричани и „пазители”, позволяващи определена информация да бъде отразена, но друга да остане блокирана.
  Всъщност истината е, че когато стане въпрос в медийното пространство за престрелка или някакво друго престъпление, извършено на обществено място, хората веднага започват да правят асоциация с мюсюлмани, бради, терористи и т.н. Това означава, че „Ислямска държава” и подобни организации са постигнали своята цел и успяват да наместят страха сред нас.
  Изречението „Властите смятат, че нападението е терористичен акт”, изречено в първите минути или часове от случката, на мен ми звучи несериозно. Това, което правят властите в такива случаи е първо да подложат на сериозно разследване цялата ситуация и тогава да дават оценка.
  Не бих могла да го категоризирам като терористичен акт, докато няма повече информация по случая.
  За съжаление, ежедневната борба с тероризма е реалността, в която живеем, и нещата не изглеждат по-светли и в близкото бъдеще.
  Много е важно как се действа след извършването на подобен акт, терористичен или не. Ако започнат да се предприемат свръх мерки и започнем да променяме начина на живот на хората, това означава, че тероризмът и страхът са победили. По-скоро смятам за по-ефективно предприемането на плавни мерки и непрестанна оценка на риска, в следствие на която да се правят опити за намаляването му.

Преглеждане на 10 съобщения - от 1 до 10 (от всички 10)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.