Начало Форуми Дискусии Атаката в Москва

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)
 • Автор
  Публикации
 • #3519
  Петър Маринов
  Модератор

  уважаеми колеги,
  На 22 март , привечер , коло петима въоръжени мъже отокриха стрелба попосетителите в концертна зала в Москва.
  Нападателите са с бойни униформи и екипировка. Над 80 души са загинали и над 150 други са ранени. В залата са хвърлени и екссплозиви и е предизвикан пожар.
  Очаквам Вашите мнения относно събитието:
  1. Какъв е характерът на наоадението?
  2. Вашите хипотези относно извършителите и техните мотиви?
  3. Има ли информация относно симптоми или други знаци, които да предхождат атаката?
  3. Може ли да се счита, че има пропуски в системата за сигурност?
  4. Какви ще са последващите ефекти?

  #3524
  Яна Чинкова
  Участник

  1. Характер на нападението – Стрелба, експлозии и пожар в концертна зала. Извършителите – 5-ма. ( по информация до момента). Стотици убити и ранени.
  2. Ислямска държава пое отговорност за нападението (регионален филиал на терористичната организация). На фона на това, че ИД е замесена в някои от най-големите и скорошни терористични атаки в Русия, включително бомбения атентат през 2017 г. в метрото в Санкт Петербург, не е изключено ИД да е извършителят. Американското разузнаване вече обяви, че няма никаква причина за съмнение в претенциите на ИД за отговорност. Не можем да бъдем напълно сигурни в това, тъй като в миналото “Ислямска държава” е поемала отговорност за атаки, с които няма нищо общо. Твърдението на групата обаче, че стои зад атаката в Москва, е подкрепено от някои източници от американското разузнаване като например информацията на ИА-Amaq на Ислямска държава, която публикува изявление в Telegram след смъртоносната стрелба. В него се споменава, че нейните бойци са извършили атака в покрайнините на Москва. В изявлението се казва, че те са убили и ранили стотици, като са причинили и огромни разрушения (инфраструктурни) на мястото на атаката преди да се оттеглят на сигурно и безопасно място в своите бази.
  Сред хипотезите обаче би могло да се разглежда и участие на Украйна – на фона на случващото между двете враждуващи страни. Русия още в първите часове след атаката побърза да обвини именно Украйна за терористичния акт. Дмитрий Медведев, който е заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, заяви, че ако се докаже участието на Киев в нападението срещу концертната зала, всички замесени трябва да бъдат проследени и убити без милост, включително служители на държава, извършила такова безобразие. Отговорът на украинското военно разпознаване (ГРУ) беше, че терористичната атака в Москва е планирана предварително, нарочна провокация на руските специални служби по заповед на руския президент Владимир Путин. Целта на това е да се оправдаят още по-тежките удари по Украйна и обща мобилизация в Русия.
  В заключение можем да кажем, че „почеркът“е по-скоро на ислямска държава, но не е изключено това да е търсен ефект (копиране на почерк) с цел внушение.
  Русия би следвало да затегне мерките си за сигурност, тъй като това може да е само начало на серия от подобни терористични атаки.
  Относно мотивите – ако приемем, че зад атаката стои ISIS-K, то мотивите се коренят много дълбоко, а атаката вероятно е продиктувана от политическите събития от миналата седмица, а именно убедителното спечелване на изборите от Владимир Путин. Тъй като когато през 2015 година Путин се намеси и промени хода на Сирийската гражданска война, като подкрепи президента Башар Асад срещу опозицията и Ислямска държава. ИД се е фиксирала върху Русия през последните няколко (може би 2 години) като често в своята пропаганда критикува именно Владимир Путин. В разгара на войната Ислямска държава държеше около една трета от Сирия и 40 процента от Ирак, но до края на 2017 г. загуби 95 процента от територията си. Освен това има и кавказки клон на ISIS, който действа главно в предимно мюсюлманския Северен Кавказ в Русия, в руските републики Чечня, Дагестан, Ингушетия и Кабардино-Балкария. Чечня има дълга история на бунт срещу управлението на Путин, с ислямистки бунтове, довели до въоръжен конфликт между Русия и екстремисти от 2007 до 2017 г. В по-широко мащабен план Ислямска държава отдавна набира бойци от Русия и други части на бившия Съветски съюз. Ако ИД стои зад стрелбата, това ще я превърне в последната от многото атаки, свързани с ислямисти в или срещу Русия през последните 20 години. Преди повече от 20 години Русия беше разтърсена от серия смъртоносни терористични атаки по време на боевете на Русия със сепаратистите в Чечения.
  Може да се каже, че това, че ISIS пое отговорност за атаката до голяма степен ще отклони вниманието на руските власти от тезата им, че атаката може да е с произход Украйна.

  3. Симптоми и пропуски.
  Очевидно е, че е имало симптоми за предстоящи подготвяни атентати след като в началото на март руските и американски власти са разполагали с информация за готвени атаки на мероприятия с широк обществен интерес и огромна посещаемост.
  Според споделената вече информация, до колкото бихме могли да и се доверим – е имало сериозен пропуск в нивото на сигурност на самото мероприятие.
  През март (7 или 8 март) на сайта на посолството на САЩ в Москва е публикувано предупреждение, че екстремисти се готвят да атакуват големи събирания на хора в руската столица, включително концерти. Дипломатическата мисия тогава призовава американските граждани да избягват многолюдни места за 48 часа.
  Подобно предупреждение е имало и на сайта на британското външно министерство. Службата за сигурност на Русия също съобщава, че на 7 март дори е предотвратила въоръжено нападение от групата ISIS-K срещу синагога в района на Калуга близо до Москва. Твърди се, че това предупреждение не е имало нищо общо с атентата в концертната зала, но на фона на предшестващи няколко дни по-рано заплахи и опасност руските власти е трябвало да вземат засилени мерки, а очевидно са подценили ситуацията. В залата не е имало въоръжена охрана, а металните детектори на входа не са работели, което би трябвало да се отчете като провал и липса на отговорност. Още повече ако се окаже достоверна информацията на ББС, че „от ноември до днес е имало специфична разузнавателна информация, че ISIS-K иска да извърши атаки в Русия, като американското разузнаване многократно е предупреждавало Русия за това.
  4. терористичната атака ще има огромни политически последици в Русия и в чужбина. Много политически лидери все още мълчат и не взимат отношение, не осъждат терора(включително и българските), това вероятно се дължи на войната, която Русия води с Украйна. По всяка вероятност липсата на отношение и съпричастност ще обтегне и без това сложните отношения по оста Русия-Запада. Твърде вероятно е терористичният акт да отклони фокуса от войната. Разбира се не е изключено терористичния акт да бъде и удар по управлението на Путин и в частност победата му на изборите, които се проведоха само преди седмица.
  За съжаление това би могло да бъде само първата от серия атаки в зависимост от търсения ефект на извършителите, поради което би следвало мерките за сигурност да бъдат затегнати не само докато извършителите бъдат заловени, а и в бъдеще на подобни мероприятия като спортни събития, концерти и т.н мерките за сигурност да не бъдат подценявани както се е случило в концертната зала.

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.